Rotary klub Zagreb u suradnji s organizacijom Outward Bound Hrvatska, organizirao je „Rotary ljetni kamp Nikola Tesla 2023“ u Velikom Žitniku kraj Gospića.

Organizacija Outward Bound Hrvatska  ima dugogodišnje iskustvo u organiziranju boravka mladih u prirodi, koji predviđa da sudionici, kroz snalaženje u nepredvidljivim situacijama u prirodi stječu povjerenje u svoje sposobnosti i razvijaju sposobnost vođenja i rada s grupom, na jedinstveni, učinkovit i zabavan način.

Na Rotary ljetnom kampu koji je započeo 22. 6. sudjelovalo je 25 učesnika čije je sudjelovanje financirao RC Zagreb svojim sredstvima, sredstvima sponzora i distriktnim grantom. Sudionici su došli iz Zagreba, Siska, Čakovca, Rijeke, Bjelovara, Gospića i slavonskog broda. Rotarijanski prijatelji iz Siska i Gospića pomogli su u prikupljanju polaznika iz svojih regija. Kriteriji odabira kandidata za kamp bili su izvrsnost i imovinsko stanje.

Polaznici su bili podijeljeni u 2 grupe, svaku grupu su vodila 2 OB instruktora. 

Program boravka u prirodi provode licencirani treneri Outward Bounda Hrvatska i dodatno angažirani članovi Gorske službe spašavanja iz Gospića. Programi osobnog razvoja temelje se na metodama iskustvenog učenja u prirodi, koje polaznika smješta izvan udobnosti svakodnevnog života te ga suočava s novim, nepoznatim situacijama u prirodnom okruženju. Polaznik sam odabire razinu željenog izazova i uvijek ima pravo odstupanja od neke aktivnosti, ali je ipak ohrabren da barem pokuša. Radom i životom unutar grupe razvija se osjećaj odgovornosti i važnosti svakog člana tima. Kroz izazov i pustolovinu polaznik bolje upoznaje sebe i način na koji reagira u takvim situacijama te razvija samopoštovanje i samoodgovornost.

Tijekom programa sudionici su boravili u Outward Bound Edukacijskom centru u Velikom Žitniku, a tijekom ekspedicije noći se provodi u prirodi što uključuje spavanje na otvorenom u bivku – zaklonu sličnom šatoru. Aktivnosti koje su polaznici radili bile su: planinarenje, timske igre, špiljarenje, abseil niz stijenu, sportsko penjanje na stijeni, izgradnja splavi, prečnica (zip-line), bivakiranje, kuhanje na vatri, tjelovježba u prirodi i puno puno zabave i druženja.

Polaznici su se vratili puni novih znanja i iskustava, te pozitivnih impresija koje su po povratku podijelili s roditeljima, školskim i rotarijanskim prijateljima. Sigurni smo da će polaznici vještine naučene na programu prenijeti u svakodnevan život, gdje su samopoštovanje, osjećaj odgovornosti i pozitivan stav sve potrebnije osobne kvalitete.