Ideja i ideal služenja temeljna je odrednica rotarijanaca. Služiti drugima bez osobne koristi nije samo geslo rotarijanaca, već označuje i prste koji povezuje danas više od milijun rotarijanaca u 28.000 klubova u 160 raznih zemalja svijeta. Toj velikoj obitelji rotarijanaca pripada od 1990. godine i Hrvatska preko svog prvog Rotary Cluba Zagreb, utemeljenog odmah nakon što je hrvatski narod u demokratskim izborima izborio svoju slobodnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku.
Na prostorima Hrvatske u sastavu bivše Kraljevine Jugoslavije Rotary pokret formalno je započeo djelovati osnivanjem Rotary kluba Zagreb 06.03.1929.

Do 20.09.1941. na tom području bilo je osnovano ukupno 11 Rotary klubova i to RC Zagreb, RC Rijeka (Sušak), RC Varaždin, RC Osijek, RC Dubrovnik, RC Split, RC Karlovac, RC Slavonski Brod, RC Vukovar i RC Vinkovci.

U razdoblju Drugog svjetskog rata Rotary klubovi na području Hrvatske bili su zabranjeni, a od 1945. do obnavljanja Rotary kluba Zagreb 26.06.1990., Rotary klubovi nisu djelovali, iako formalno nisu bili zabranjeni.

Krajem 1989. Ivo Husić je sa svojim prijateljima u Grazu pokrenuo ideju o obnovi RC Zagreba. Sa svojim prijateljem dr. Jerkom Stipišićem ta ideja je sazrijevala početno u RC Graz-Neutor. Paralelno s time Ivo Husić je počeo prikupljati osnivačku momčad i ubrzo je prihvaćena ideja da će klupski kum biti RC Graz-Neutor, a kum dr. Jerko Stipišić.

Već 26.06.1990. godine osnivačka momčad je donijela formalno zaključak o reosnivanju RC Zagreb, a na Skupštini 24.07.1990. donesen je i Statut Kluba. Na temelju toga izvršena je i registracija pri Ministarstvu prosvjete i uprave Republike Hrvatske izvršena 30.08.1990. Obnovljeni RC Zagreb primljen je u članstvo Rotary Internationala 15.01.1991., a vrlo svečani Charter održan je u Hotelu Esplanade u Zagrebu 29.04.1991. godine, na kojem nas je svojim prisustvom počatio predsjednik Rotary Internationala Paolo Costa.

Od svog utemeljenja 29. IV. 1990. Rotary Club Zagreb je ostvario brojne socijalne programe. Članovi Rotary Cluba bili su angažirani u prikupljanju i organiziranju pomoći u hrani, odjeći, obući, lijekovima, higijenskim potrepštinama, medicinskim aparatima i vozilima. Prikupili su pomoć u opremi za bolnice u Osijeku, Zagrebu, Varaždinu, Karlovcu, Rijeci, Sisku, opskrbljivalo se prognanike i izbjeglice. Rotarijanci su bili na Bijelom putu, u konvoju “Libertas” za Dubrovnik, u bolnici u Novoj Bili. Prikupljali su novčanu pomoć i stipendije za djecu od rotarijanaca iz Njemačke, Italije i Francuske. Redovno šalju u SAD prosječno desetero djece godišnje na završni razred srednje škole, organiziraju ljetovanja za djecu po ljetnim kampovima u Europi. Suorganizirali su likovnu izložbu “Srce usred svijeta” s Muzejsko-galerijskim prostorima i gospodinom Tarnajem. Potpomogli su solistički koncert mlade pijanistice Martine Filjak, sufinancirali su putovanje solistice Monike Leskovar u Japan na natjecanje “Čajkovski” i sl. Za prognanike iz Vukovara rotarijanci su u Muzeju Mimara u Zagrebu 12.IV.1992. organizirali cjelodnevni program sa svetom misom i darovima.

Značajan dio aktivnosti hrvatskih rotarijanaca je bio i doprinos u širenju istine o ratu u Hrvatskoj, o tome tko je žrtva, a tko agresor, u stvaranju prijatelja diljem svijeta. Samo na primjer, velšanski rotarijanci organizirali su tijekom agresije na Hrvatsku osam konvoja u kojima je prosječno bilo najmanje 25 vozila s kojima su u Hrvatsku dopremili razne robe i opreme u vrijednosti više od tri milijuna funti. Sveukupno, kroz ovu aktivnost zagrebačkih i hrvatskih rotarijanaca prikupljeno je robe i opreme u vrijednosti od preko deset milijuna njemačkih maraka.

Posebnu radost hrvatskim rotarijancima čini ostvarenje projekta dopreme i raspodjele dvije stotine glasovira, koje su Japanci poklonili Hrvatskoj. Rotary klubovi iz Hrvatske kao svoj zajednički projekt prikupljaju potrebna sredstva za plaćanje prijevoznih troškova i raspodjelu poklonjenih glasovira cijeloj Hrvatskoj.

U središtu zanimanja rotarijanaca nalazi se čovjek, posebno djeca koja znače budućnost svakog naroda i služenje onima kojima je pomoć potrebna. U tom kontekstu rad s ljudima znači u prvom redu rad za ljude. Sada Rotary Club Zagreb, pored ostalih svojih karitativnih i humanitarnih djelatnosti, kao svoj socijalni program prikuplja potrebna sredstva u suradnji sa svjetskim Rotary klubovima radi kupnje medicinskih aparata. Tako je, za Dječju bolnicu u Zagrebu i Centar za plućne bolesti prikupio sredstva u iznosu od 12.500 USD za nabavu aparata, a s austrijskim i njemačkim Rotary klubovima za kupnju laserskog kirurškog noža za Očnu kliniku u bolnici “Sestara milosrdnica” u Zagrebu darovao sredstva u vrijednosti od približno 50.000 DEM.